Spareribs

Spareribs volgens de 3-2-1 methode. Een bereiding die heel vaak wordt gebruikt om heerlijke spareribs te maken die zo van het bot vallen. Het staat voor 3 uur roken, 2 uur ingepakt op de BBQ en 1 uur uitgepakt op het rooster afgelakt met een BBQsaus. Met de BBQ op ongeveer 110° Celsius en op indirecte wijze. Het is wel afhankelijk van de soort spareribs, of 3-2-1 gehanteerd kan worden. Deze methode werkt vooral erg goed met dikbevleesde spareribs.

Ingrediënten

  • 4 stuks goed bevleesde spareribs
  • Oxxhead Rub ‘em All
  • BBQ saus
  • 1 glas appelsap
  • 150 gram roomboter
  • Kersen rookhout

Bereiding

We beginnen geruime tijd van te voren, al dan niet de avond van te voren, om de spareribs in de rub te zetten. Eerst leggen we de ribben met de bolle kant naar beneden. Pak de achterkant van een vork/lepel. Steek op het een na laatste bot de platte kant net onder het vlees, wik een beetje en je hebt een begin om het vlies te verwijderen. Doe dit bij alle spareribs.
Pak vervolgens de Oxxhead Rub ‘em All en zet de spareribs romdom goed in de rub. Leg de spareribs in een schaal, dek deze goed af met huishoudfolie en zet ze “overnight” in de koelkast.

DRIE
We beginnen met de BBQ met deksel voor te bereiden zodat deze een constante temperatuur heeft van 110 graden Celsius en een indirecte zone voor de spareribs.
Als deze temperatuur behaald is dan leggen we eerst wat de Kersen rookhout op de kolen en leggen de spareribs op het rooster. Sluit de BBQ en laat deze het eerste gedeelte van de bereiding dicht. Dit doe je 3 uur. Belangrijks is dat zeker in het eerste uur als de BBQ aan het roken is, je niet te zwaar rookt maar dit beheerst doet..
Let er op dat de temperatuur in de BBQ constant rond de 110 graden Celsius blijft.

TWEE
Leg alvast 4 stroken dikke aluminiumfolie klaar met voldoende lengte voor de spareribs. Haal de spareribs van de BBQ en sluit deze weer om de temperatuur op peil te houden.
Leg op een strook aluminiumfolie een paar klontjes roomboter en leg er 1 sparerib op. Vouw een beetje dicht en voeg er een scheut appelsap aan toe. Vouw deze voorzichtig dicht om geen scheuren in de folie te krijgen. Doe dit bij alle spareribs.
Vervolgens leg je de ingepakte spareribs voor 1,5 tot 2 uur terug op de BBQ met dezelfde temperatuur. Kijk na 1,5 uur even bij een sparerib of het bot een beetje loskomt.
Zo ja, dan gaan we naar de volgende stap en anders laat je ze nog een half uurtje liggen.

ÉÉN
Je ziet dat het vlees een beetje loskomt en nu gaan we met de laatste stap beginnen. Haal de spareribs uit de folie en leg ze met de bolle kant naar boven op het rooster. Pak een bakkwast en smeer ze royaal in met de BBQsaus. ( Geen inspiratie voor een BBQsaus, bekijk ons recept)
Laat de spareribs nu een half uur met dezelfde temperatuur van 110 graden Celsius in een gesloten BBQ liggen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *